2011. szeptember 10., szombat

Sugar Is Sweet








Minta/Pattern: Sugar Is Sweet by Rose Beck
Fonal/Yarn: 210g/640m kézzel festett és font új-zélandi gyapjú Bucillától / 210g/640m hand-dyed and hand-spun new-zealand lambs wool yarn from and by Bucilla
Tű/Needles: 3,75 mm KnitPro körkötő tű/3,75 mm circular KnitPro needles

Akik közelebbről ismerik és vannak olyan szerencsések, hogy még a barátságát is magukénak tudhatják, azok tudják azt is, hogy óvatosnak kell lenni Bettivel a fonalai láttán felszakadó sóhajok és pozitív, mi több: birtoklási vágyat kifejező megnyilvánulások/mondatok tekintetében. Mert az ember lánya egyszercsak azon kapja magát, hogy boldog tulajdonosa lett egy ByBuci csodaságnak, az inkriminált fonal esetén születésnapi ajándéknak álcázva a merényletet. Köszönöm, Bettikém!:x

A kendőről: egy összesen 5 mintát tartalmazó mintagyűjtemény részeként vettem ezt a leírást. Mindegyik kendőcske egyszerű és bájos, idővel sorra is kerül mind, úgy hiszem. Szerettem kötni, és még csak unalmas sem volt, pedig azt hihetné az ember, a lusta sorok garmadáját látva. A kagyló minta kötése viszont egy kicsit durva volt. Amikor azokat kötöttem (4-4 szem összekötése elölről, illetve hátulról), horgolótűt vetettem be, mert nagyon nehéz lett volna átszuszakolni a fonalat egyszerre a négy szemen. Annyi változtatás van csak az egészen, hogy kötöttem pár ráadás lusta sort a végére, hogy a fonalat lehetőleg az utolsó centiig elhasználjam.
Az utolsó kép kivételével mindegyik nagyjából színhű. 

Ravelled: HERE!

2011. szeptember 6., kedd

Irish Coffee





Minta/Pattern: Irish Coffee by Thea Colman
 Fonal/Yarn: 740m Kingcraig Lambs Wool/Silk Aran by Kingcraig Fabrics, Mustard árnyalat/shade Mustard
Tű/Needles: 5mm KnitPro kör- és zokni-kötőtű/5mm circular and DP KnitPro needles
Thea Colman mintáit nagyon szeretem, sok a listámon van közülük. Van, ami már tűn is van (úgy ezer éve, khm...), de ez az első, ami el is készült.
A tunika fentről lefele készült, körben kötve. A leírás könnyen követhető, érthető. Több helyen is segít az egyéni igényeknek megfelelő módosításban (kisebb/nagyobb mellek, hosszabb/rövidebb felsőtest stb.), így igazán személyre, azaz alakra szabható. Én nem változtattam semmit, az "alap" minta szerint kötöttem.
A fonal 75% gyapjút és 25% selymet tartalmaz és nem éppen az a pihe-puhaság, amit szeretünk a bőrünkön érezni. De ezt nem bánom, mert úgysem önmagában fogom hordani. Ettől eltekintve jó kis fonal, nekem nagyon tetszik a színe is (az első képen látható a valódi árnyalat), mosáskor kivirágzik (megdagad) egy kicsit és nemezelőknek szerintem ideális, van egy olyan gyanúm ugyanis, hogy könnyen nemezelhető.:)
Ravelled HERE!


2011. szeptember 1., csütörtök